Vtisi s pohoda na Kokoš

Tanja Montanič Starc

Pohod do koče na Kokoši

Dne 16.10.2021 je SDMSBZT Koper organiziralo pohod na hrib Jirmanec in sicer do koče na Kokoši, ki se nahaja 5 minut od vrha Kokoš, na 674 metrih nadmorske višine. Hrib se nahaja v obalno-kraški regiji ob slovensko-italijanski meji. Do koče vodi več lepo urejenih, markiranih in lažje dostopnih poti, ki na vrhu ob lepem vremenu omogočajo prekrasen razgled. Izbrali smo pot od bivšega mejnega prehoda Lipica, kjer smo se zbrali vsi pohodniki. Nekaj nas je krenilo iz Kopra z avtobusom, ostali so se nam pridružili pri izhodiščni točki na parkirišču ob starem mejnem prehodu. Pohoda se je udeležilo 25 oseb, članov društva in njihovih družinskih članov.

Izbrana pot nas je ves čas vodila po makadam cesti skozi gozd do vrha. Pot smo izkoristili za sproščen klepet, saj se nekateri nismo videli veliko časa. Čas je hitro minil in po 50 minutah zmerne hoje smo prispeli na vrh, na veliko jaso pred kočo, kjer smo si privoščili počitek in se kljub vetru nastavljali sončnim žarkom. Zaradi lepega in jasnega vremena smo imeli zelo lep razgled. Videli smo okolne kraške vrhove pa vse od Triglava do Jadranskega morja. Zanimivo je, da je prav ta neporaščena jasa kriva, da je Kokoš dobila to ime in sicer zato, ker so ji včasih domačini rekli Golina, Italijani pa spremenili v Gallina, kar po italijansko pomeni kokoš.

Po obveznem fotografiranju smo si privoščili topel obrok, za katerega gredo gostinskemu ponudniku vse pohvale. Po 2 urah prijetnega druženja, smo krenili nazaj na pot proti izhodiščni točki, kjer nas je čakal avtobus in odpeljal v Koper.

Pohod je bil v sedanjih razmerah pravi balzam za dušo, katerega smo zdravstveni delavci in ostali pohodniki potrebovali.

Prizadevamo si, da bo takih pohodov še več, saj nam omogočajo ohranjati socialni stik, katerega zadnje čase pogrešamo.

Fotografija:

Udeleženci pohoda na Kokoško

thumbnail

Copyright Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper © 2017. Vse pravice pridržane. Avtor strani O piškotkih