Izleti

Meta Grgič

Tanja Montanič Starc

 

Izlet v Rim

 

slika Rim 2.jpg

Dne 25.05.2023 je Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper organiziralo 4 – dnevni izlet v Rim, v organizaciji turistične agencije Kompas. Udeležili so se ga člani društva in njihovi svojci. V zgodnjih jutranjih urah smo se z avtobusom iz Kopra odpravili proti bližnji železniški postaji Ronchi pri Trstu. Potovanje z vlakom je bilo zelo udobno in hitro. Vožnja s hitrim vlakom »Frecciargento« je posebnost, saj hitrost vožnje dosega tudi do 250 km/uro. Med vožnjo smo se hitro spoznali med seboj in razvili dolge in zanimive pogovore, tako, da je čas zelo hitro minil.

Po prihodu v Rim smo si najprej del mesta ogledali z avtobusom, nato nas je vodič, g. Rok Novak pospremil do vhoda v Vatikanske muzeje, kjer smo se razdelili v več manjših skupin in si z lokalnimi vodiči ogledali Sikstinsko kapelo, galerijo zemljevidov, papeški prestol iz rdečega marmorja in še ostale zanimivosti. Kasneje smo se z avtobusom popeljali do hotela Ergife, kjer so nas postregli z večerjo. Nekateri udeleženci so po večerji okusili lepote nočnega življenja, ki daje mestu poseben čar.

Naslednje jutro smo se s podzemnim vlakom odpeljali do Vatikana. Ogledali smo si mogočen trg Sv. Petra ter baziliko, katera velja za eno najsvetejših katoliških svetišč. Vreme je bilo zelo prijetno, med čakanjem na vstop v baziliko pa se je vročina začela kar pošteno čutiti. Po zaključku ogleda bazilike smo imeli čas za nakup vatikanskih spominkov in za posedanje v bližnjih lokalih. V popoldanskem času smo si ogledali še večje znamenitosti kot so Španske stopnice, Trevijev vodnjak, Angelski grad, kjer smo res uživali v rimskem utripu.

Nedelja pa je bil dan za našega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča. Po celem Rimu se je čutilo navdušenje, saj je bil ta dan zaključek kolesarske dirke po Italiji. Kljub nekaj zaporam cest smo si uspeli ogledati cerkev Sv. Petra v verigah in Kolosej, kateri je med najbolj priljubljenimi turističnimi znamenitostmi Rima in še vedno tesno povezan z Rimskokatoliško cerkvijo. Papež vsako leto na veliki petek vodi do Koloseja procesijo »Križevega pota« z baklami. Sprehodili smo se tudi med ostanki antičnega mesta, ogledali Rimski Forum in nadaljevali pot do Beneškega trga. Zvečer smo imeli organizirano večerjo v tipični rimski restavraciji, kjer so nam postregli z vrhunskimi rimskimi specialitetami.

Zadnji dan smo si ogledali moderni del mesta Eur in baziliko Sv. Pavla izven obzidja. Na ogledu mesta smo videli še veliko znamenitosti in zanimivosti, ki pa jih vseh v opisu izleta ne moremo našteti. Na železniški postaji Termini smo opravili še zadnje nakupe in se zvečer z vlakom odpeljali nazaj proti domu.

Izlet v večno mesto je nekaj posebnega in vedno zmanjka časa za ogled vseh posebnosti, ki jih to mesto nudi. Vsekakor je prevoz z vlakom idealna rešitev za hiter in udoben dostop do mesta Rim, tako, da ga bi vsekakor priporočali.

Fotografija:slika Rim 1.jpg

Udeleženci izleta v Rim

Copyright Strokovno društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Koper © 2017. Vse pravice pridržane. Avtor strani O piškotkih